När tittarna får svara på frågan vad som krävs för att flytta till Norrbotten så svarar många att närheten till naturen och bostäder är viktigt. Foto: Gösta Fries/STF/Arkivbild/SVT

Så svarar läsarna – då flyttar jag till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har många av SVT:s läsare och tittare fått besvara frågan:  Vad skulle få dig att flytta om du fick jobb någon annanstans? Vi har plockat ut några kommentarer med koppling till Norrbotten och det märks att bostäder och närhet till naturen är viktiga frågor.

Vi börjar med signaturen Gällis:

”Jag skulle gärna flytta norröver, jag gillar snö och mörker och ljusa sommarnätter. Mer problematiskt är väl att jag behöver bil, nära till vård och mataffärer. Dessutom är jag överkänslig mot mygg och knott. Om någon kommun norröver vill bekosta flytt och litet enskilt boende med möjlighet att odla så kan de väl höra av sig.”

Industriboomen i norr

Vill ha bra internet och stor matbutik

Carl har precis flyttat 35 mil norrut men berättar inte vart.

”Jag flyttade för ett jobb inom elkraft på en mindre ort. Det viktiga för mig är bra internet och att det finns någon större matbutik i området. Allt annat brukar lösa sig.”

Oroas över Malmfältens framtid

Anna flyttade från Luleå till Kiruna för jobb och för att  bejaka sina intressen som bland annat jakt och fjällvandring. Hon ser dock farhågor i sin spåkula.

”Kiruna kommun är en av de svåraste kommunerna i Sverige att hitta boende i, det rivs mer bostäder än vad det byggs upp. Men en av de största anledningarna att många flyttar norrut är för möjligheten att leva ett friluftsliv, det är en livsstil man väljer och vill ha oavsett lön och dåliga samhällsfunktioner. Men just nu finns en risk att detta friluftsliv kommer att försvinna utifrån granskningen av renskötsellagar som uppdagats efter Girijasdomen. Frågan är vem som vill bo i exempelvis Kiruna och Gällivare när du inte får vistas i naturen runtomkring?”

Tycker att arbetsgivare favoriserar

Signaturen ”Hej” tycker att norrländska arbetsgivare bedriver lokalpatriotism i sin rekrytering.

”Jag upplever att arbetsgivarna i norr hellre anställer folk som är härifrån. Jag har sökt jobb i Västerbotten, är ursprungligen från Norrbotten. Jobbar nu i Västerbotten sen några år tillbaka. Att vara från ”Norrland” är en jättestor fördel i jobbsökandet, rekryterarna har blivit glada och sett mindre risk att jag enbart söker några års erfarenhet för att sen flytta till södra Sverige eftersom jag har familj och vänner i Norrbotten/Västerbotten och redan är ”etablerad” här.

Se och tyck till i chatten som omfattar hela landet här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet