Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland annat Nova Lind och Nova-Lill Lindgrens tankar kring jobbmöjligheterna i Gällivare. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Brist på arbetskraft i Gällivare – så tänker unga om jobbmöjligheterna

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheterna att få jobb hemma i Gällivare har aldrig varit större för de som snart ska lämna gymnasiet. Men i vilken mån kommer de unga hjälpa till att lösa arbetskraftsbristen?

Det är ingen lek att vara personalrekryterare i Gällivare kommun. Det behövs undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter till omsorgen och även lärare, elevassistenter och fritidsledare till skolan.

Samtidigt skriker byggbranschen, gruvindustrin och så gott som hela det övriga näringslivet efter arbetskraft. Dessutom är vi bara i början av den fossilfria omställningen i stålindustrin som Gällivare är en del av.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Så ser ungdomarna på framtiden

Hur man ska lösa det dilemmat blir något att bita i för de som ska bilda kommunledning de kommande fyra åren.

Frågan är hur de unga tänker inför de nya utsikterna. Lockar de välbetalda jobben i industrin eller ser man möjligheterna att utvecklas inom omsorgen? Är chansen större att man stannar i Gällivare när arbetsmarknaden ligger öppen?

I klippet tar vi del av tankarna hos några av eleverna som går gymnasiet i Kunskapshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet