Så tränar polarforskare inför expeditionerna

Publicerad

I Abisko har ett antal polarforskare tränat inför kommande expeditioner till bland annat Grönland och Antarktis. SVT Nyheter var med när forskarna samlade in prover på bottensediment i Torneträsk.

En forskare behöver inte bara ha teoretiska kunskaper. De ska också vara praktiskt lagda och kunna hantera den utrustning som används när de ska samla in material för analyser in i fält, ofta i extrema vädersituationer.

När Polarforskningssekretariatet genomförde ett träningsläger för forskare och doktorander i Abisko var vädret allt annat än extremt. Det var soligt, svaga vindar och högst behagliga temperaturer.

Tuff uppgift

Det bekymrade inte övningsledaren Janne Johansson.

– Egentligen är det ganska skönt om det är hyggligt väder och man kan koncentrera sig på de tekniska bitarna och utrustningen.

SVT följde med ut när en egentillverkad uppsamlare av bottensediment skulle testas. Det visade sig vara en nog så tuff uppgift i solgasset.

Hur det gick ser ni om ni startar klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.