Så undviker du dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Att personer hackar sig in i din dator kan innebära en stor fara, både för privatpersoner som företag och myndigheter. Men det är inte ett helt ovanligt problem.

Klicka aldrig på länkar eller öppna mejl med okända avsändare. Listan på saker man bör undvika är lång när det gäller IT-säkerhet.

Som vi har berättat tidigare står en hackerliga åtalad för ett av de största dataintrången i Sveriges historia. Bland annat ska ett stort byggföretag i Luleå ska ha drabbats. I det fallet var det företagets affärssystem som manipulerats så att bankgironummer ändrats. På så sätt skickades 3 701 158 kronor direkt till bolag som kontrollerades av hackerligan.

– De utnyttjar svagheter. Och jag skulle vilja säga att det är ganska förslaget gjort. De har varit smarta de som gjort det, säger John Lindström som arbetar med IT-säkerhet på LTU.

Men det finns även andra sätt för hackarna att ta sig in i datorerna.

– Det lättaste sättet att göra det på är att skicka ut mejl med länkar eller filer. Skickar man det till tillräckligt många så kommer någon att öppna det, säger John Lindström.

Han berättar även om att man ska vara varsam när det gäller USB-minnen och liknande som inte är ens egna. För sätter du det i din dator så kan hackarna lätt gå in och bland annat ändra bankgironummer.

Vi har försökt att nå Luleåföretaget som drabbats av dataintrånget för en kommentar men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.