• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Saarivuoma sameby förlorade mot norska staten även i den andra rättsinstansen. Per-Anders Nutti är ordförande i samebyn. Foto: Arne Ivar Johnsen/NRK

Saarivuoma förlorade mål om renbete i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Saarivuoma sameby förlorade mot norska staten även i den andra instansen i det norska rättssystemet. Samebyn kräver ensamrätt till renbete på ett område i Troms fylke.

Det är Sameradion som rapporterar om utslaget i lagmansrätten i Tromsö.

Saarivuoma har sina vinterbeten i närheten av Övre Soppero i Kiruna kommun, men har i stor utsträckning sommarbetet på den norska sidan av gränsen.

Konflikten om det gränsöverskridande renbetet har pågått under lång tid och 2017 stämde Saarivuoma norska staten om att ensam få använda ett område i Troms fylke. Vintertid upplåts området till renskötare från norsk sida, vilket enligt Saarivuoma skadar sommarbetet.

Urminnes hävd

I rättegångarna har Saarivuoma försökt bevisa urminnes hävd, det vill säga att man har brukat området i århundraden och att området är avgörande för samebyns renskötsel.

Saarivuoma förlorade i första instansen 2018 och lagmansrätten gick enligt domen som kom under onsdagen på samma linje. Rätten anser att områdena som bestäms i renbeteskonventionen från 1972 ska gälla.

Domen innebär också att Saarivuoma sameby ska stå för sin del av rättegångskostnaderna. Hur mycket pengar det handlar om är inte känt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer