Foto: Henrik Montgomery/TT

Två svenska samebyar drar norska staten inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Saarivuoma och Talma, båda samebyar i Kiruna, har ställt norska staten inför skranket. Samebyarna hävdar rätt till renbete året-runt i Norge. Till veckan hålls huvudförhandling mellan Saarivuoma och staten.

I dag tisdag möts Saarivuoma sameby och norska staten för en tre dagar lång förhandling i Senja tingsrätt i Finnsnes i Troms fylke. Det är samebyn som dragit staten inför rätta genom att stämma landbruks- og matdepartementet samt Statskog, som förvaltar statligt ägda marker i Norge.

I sin stämning till Senja tingsrätt hävdar samebyn att den har rätt till renbete året-runt på norsk sida. Ingen av parterna vill ge några kommentarer innan huvudförhandlingen i Senja tingsrätt.

Baer förstår frustrationen

Juristen och mångårige politikern Lars-Anders Baer säger att det i närmaste råder ett laglöst tillstånd när det gäller det gränsöverskridande renbetet – så han förstår att samebyarna nödgas gå till domstol. 

– Det är en indikation på att någonting är fel. Juridiskt sett är det en väldigt rörig situation så frågan är hur man ska lägga upp sina processer. Det är ju framförallt berörda samebyar som hamnar i den röriga situationen, säger Baer.

Även Talma processar

Precis som Saarivuoma har Talma sameby rätt till sommarbete på norsk sida. Men även Talma har dragit norska staten inför skranket med krav på åretruntbete i Norge.

Talma hävdar att deras renbetesmarker på svensk och norsk sida måste ses som en helhet – samebyn menar att det är omöjligt att låta riksgränsen styra hur och när renen betar.

Det naturliga bruket av ett renbetesområde i äldre tid, som gav upphov renskötselrätten inte kan regleras i tid, enligt samebyn.

För Talmas del har processen kommit längre och huvudförhandling hölls i Oslo tingsrätt i januari 2017. Domen föll i mars samma år med staten som vinnare – tingsrätten anser att samebyn inte kunnat bevisa att den även har vinterbetesrätt på det aktuella området.

Talma har överklagat domen, som kommer upp för huvudförhandling i Borgarting lagmansrätt i Oslo i december. Talma har ju nyligen vunnit processer knutna till renbeteskonventionen mot den svenska staten.

Men Lars-Anders Baer tror att det blir svårt att övertyga norska domstolar om året-runt-bete i det västra grannlandet.

– Det är ju lättare att processa mot den svenska staten. Det är mycket svårare att processa mot en annan stat. Att dessutom få tillgång till vinterbete på norsk sida kommer nog norska regeringen säga nej till flera gånger. Det vore mest rimligt att få rätt till utökat sommarbete, men i övrigt har jag inga synpunkter, säger Lars-Anders Baer.

Processen mellan Saarivuoma sameby och norska staten hålls i Senja tingsrätt tisdag till torsdag.

Renbeteskonventionen

Den svensk-norska renbeteskonventionen som var i kraft under åren 1972-2005 reglerade bland annat renbetet i Norge från maj till september för samebyar från svensk sida.

Någon ny konvention har inte kommit på plats trots många års förhandlingar  – norska staten har därför stiftat en lag med utgångspunkt i den förra konventionen.

Men från svensk sida hävdar både regeringen, Sametinget, samebyar och näringens organisationer att lappkodicillen från 1751 ska gälla tills en ny konvention finns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.