Foto: SVT Arkiv

Sameby i Arjeplog ansöker om skoterförbud

Publicerad

Semisjaur-Njarg sameby ansöker hos regeringen om att få införa skoterförbud inom delar av samebyns året runt-marker ovan odlingsgränsen inom Arjeplogs kommun.

Bakgrunden till samebyns ansökan är att kommunerna inte längre har rätt att besluta om skoterförbud. Det efter att regeringen upphävde samtliga kommunala skoterförbud eftersom de var ogiltiga.

I ansökan skriver samebyn att det snöat mycket i Arjeplogsfjällen med snödjup som närmare sig 70 – 90 centimeter vilket inneburit att norska skoteråkare vallfärdar över gränsen för att köra i pudersnö. Till det kommer den inhemska trafiken med många som söker till till Arjeplogsfjällen under helger. På fjället har samebyn sina renar men samlingsarbetet har påbörjats och nu behöver renarna betesro för att sedan kunna flyttas ner från fjällen mot kusten och vinterbeteslandet.

– Den här tiden på året är tamhetsgraden på renarna inte så hög och det gör att de är mer skygga och lättskrämda och påverkas högt av ljudet från friåkarnas skotrar, säger Anders-Erling Fjällås som är ordförande för samebyn.

Samebyn kräver att regeringen skyndsamt fattar beslut om skoterförbud i enlighet med det som Arjeplogs kommun gjorde 6 november i år, innan regeringen upphävde det.

Nya regler

Från och med 15 februari 2018 kan samebyar ansöka om skoterförbud hos länsstyrelsen. Regeringen har också föreslagit ändringar av regelverket som innebär att kommunerna få meddela föreskrifter om förbud mot, eller begränsningar för, terrängkörning från och med den 1 maj 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.