Gällivare skogssameby är kritisk mot Vattenfalls planer på en vindkraftspark i ”Storlandet”. Bilden visar vindkraftverk i närheten av Malå. Foto: TT

Sameby kritisk till vindkraftsplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls planer på en ny stor vindkraftspark i Norrbotten får kritik av Gällivare skogssameby.

Det handlar om cirka 150 snurror som ska placeras i ”Storlandet” – mitt i Gällivare skogssamebys område.

– Det är i hjärtat av vårt område och skulle nog vara dödsstöten för oss. Vi är redan hårt trängda, säger Stig Persson, ordförande i Gällivare skogssameby, till P4 Norrbotten.

Tidplanen

Vattenfall ska påbörja  tillståndsprocessen med samråd under 2020 och att sedan ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. I den undersöks och utreds alla aspekter av miljöpåverkan, som sedan ligger sedan till grund för ansökan om miljötillstånd. Om tillstånd ges kan byggnationen påbörjas omkring 2024/25. Storlandet kan beräknas sedan kunna tas i drift någon gång vid 2027/28.

– Mycket arbete har lagts ned på att undersöka förutsättningarna. I förstudien, som har pågått i fem år, har vi till exempel mätt vindförhållandena och genomfört elnätsutredningar, fältstudier och informationsinsatser till olika intressentgrupper i närområdet. För Vattenfall är det viktigt att ha tidiga kontakter och dialoger med närboende, kommuner och lokala företag, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft, till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.