Foto: SVT

”Kommunen vågar inte ta beslut”

Publicerad

Samebyarna i Kiruna kommun kräver nu att beslutanderätten över skoterförbudsområden ska flyttas från kommunen till länsstyrelsen. Men kommunen tror inte att det är rätt väg att gå.

Samebyarna menar i sin skrivelse att kommunen inte kan ta opartiska beslut vad gäller skoterförbudsområden.

– Kommunen vågar inte ta beslut då dom är rädda att förlora röster och röstare vid nästa val. Beslutar länsstyrelsen så är det tjänstemän som gör det, säger Niila Inga ordförande för Laevas sameby till Sameradion & SVT Sápmi.

I våras ansökte Laevas och Könkämä samebyar om utökat skoterförbudsområde, något kommunen avvisade. Dessutom så beviljade de undantag från förbuden för tjänstemän, fastighetsägare, stugägare, turismnäring och personer med speciella behov för aktivitetsresor till sjöarna.

Regeringen ändrade dock kommunens beslut och utökade skoterförbudsområdet, så som samebyarna ansökt om.

LÄS ÄVEN: Regeringen kör över kommunens skoterförbud

Nu vill samebyarna att länsstyrelsen i Norrbotten tar över beslutanderätten om skoterförbudsområdet. De har tillsammans med SSR skrivit till kommunen och vill att de sker en förändring inför nästa säsong.

Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna Kommun, tror inte det är en bättre lösning.

– Vi som bor på orten har större kunskap och lokalkännedom, säger Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.