Kultur- och sameminister Alice Bah Kuhnke (MP) har tagit del av rapporten om rasism mot samer i Sverige. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Sameministern förfärad över rasismen mot samer

Uppdaterad
Publicerad

Många samer utsätts för rasism – renskötare löper störst risk. Det visar en kartläggning som nu läggs fram till regeringen. Sameministern Alice Bah Kuhnke tycker detta är sorgligt och skrämmande.

I dagarna har Umeå universitet, som fick uppdraget av Sametinget, lämnat över rapporten till regeringen.

Den bygger till stor del på en webenkätundersökning där 784 personer svarat på om de upplevt negativ särbehandling eller diskriminering för att de är samer, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

507 svarade ja (68 procent), 172 svarade nej (33 procent), 69 svarade vet inte (9 procent).

”Inte överraskad”

Ju mer öppen man är med sin samiska identitet, desto större risk att utsättas.

Bland renskötande samer uppger närmare 90 procent att de utsatts av rasism – och bland medlemmar i skogssamebyar har fler än en tredjedel ofta upplevt rasism.

– Det är sorglig och skrämmande läsning. Tyvärr är jag inte överraskad. Nästa regering måste ta resultaten av den här rapporten vidare, säger Alice Bah Kuhnke till Sameradion & SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.