Gunnar Selberg (C) kommunalråd Kiruna Foto: Stefan Karlsson

Samer förvånade över kommunalrådets uttalande i skoterdebatten

Uppdaterad
Publicerad

“Folk fick inte ens åka ut till sina egna stugor till fjälls“, sa kommunalrådet Gunnar Selberg, (C) i direktsänd tevedebatt. Nu kritiseras hans uttalande av samebyarna.
– Där finns inga stugor. Det är renbetesland, säger Per-Erik Stenberg ordförande i Laevas sameby.

Det skriver Sameradion@SVT Sápmi.

Innan påsk kom beslutet från regeringen om tillfälliga skoterföbrud i Kirunafjällen. Det för att freda tre olika områden Könkämä, Gabna och Laevas samebyar från skoteråkning för att renarna skulle få betesro i trakterna norr om Kebnekaise och söder om Torneträsk och gränstrakterna mot Finland.

I slutet av förra veckan hölls en debatt i SVT Opinion om ”skoterkriget” som programledaren Belinda Olsson uttryckte det. Och Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg var en av kritikerna mot skoterförbudet.

Snöskotern är en stor del av livet

– Det här skapar konflikter. För många Kirunabor är livet nära naturen, i stugan på snöskotern en oerhört stor del av livet, sa han.

– Det var så illa att folk inte ens fick åka ut till sina egna stugor till fjälls under påsk som är den viktigaste helgen. Horribelt. Det här skapar konflikter, sa Selberg.

Det är renbetesland och inget fritidshusområde

Men det är uttalande som nu får mothugg av samebyar och företrädare för länsstyrelsen.

– Jag fick en chock när han sa att folk inte kommer till deras stugor. Det här är renbetesland och här finns inga fritidsstugor, säger Per-Erik Stenberg ordförande i Leavas sameby.

Selberg vidhåller sitt uttalande

Men Gunnar Selberg anser sig ha rätt.  
– Det är några stugor i Könkämä, säger Selberg.

Men är det relevant att säga att Kirunaborna inte fick ta sig till sina stugor när det handlar om några stugor bara?  
 

- Om det också är en stuga desto större anledning att göra det undantag vi förslog då. Att om någon har en stuga låt åtminstone stugägarna åka till sin stuga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer