Marie Persson Njajta från Landspartiet Svenska Samer och Britt Sparrok, Samelandspartiet – som är ansvarig för hälsofrågor inom Sametingets styrelse. Foto: SVt Sápmi

Sametingspolitiker: ”Vi har inte råd att förlora en same till”

Uppdaterad
Publicerad

– Det behövs ett nationellt hälsocentrum på svensk sida i Sápmi, som har samisk kulturkompetens och språkkompetens, säger Marie Persson Njajta från Landspartiet Svenska Samer under debatten om samisk hälsa i lördagens 15 minuter från Sápmi.

Idag hänvisas samer på svensk sida med psykiska ohälsa eller missbruksproblematik till Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsovård och missbruk, SANKS, som finns i Norge.

– Det är inte godtagbart med enbart ett hälsocentrum på norsk sida. Nu under pandemitiden har gränsen varit stängd. Då ser vi hur sårbart vårt samhälle är. Vi måste prioritera att bygga upp en egen verksamhet på svensk sida, säger Britt Sparrok, som är ansvarig för hälsofrågorna inom Sametingets styrelse.

Sametingsvalet 2021

Mer forskning behövs om samers hälsa, men också utåtriktad verksamhet, menar både politiker och forskare.

– Vi skulle vilja att det fanns årliga temadagar om psykisk hälsa, anhörig- och beroendeproblematik. Där man bryter tystnaden och synliggör så att samer känner att man inte är ensamma, utan att det finns hjälp att få, säger Marie Persson Njajta som också framhåller:

– Vi måste prioritera den här frågan för vi har inte råd att förlora en same till.

Britt Sparrok menar att Sametinget bör få det formella uppdraget att arbeta med samiska hälsofrågor.

– Det är jättebra att alla partier väljer att prioritera hälsofrågorna. Det visar på vilket stort behovet är. Men vi måste få ett nationellt uppdrag från socialdepartementet, säger Britt Sparrok.

Se programmet 15 minuter från Sápmi med samiska hälsofrågor i fokus, på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet