Samiska kvarlevor närmare återbegravning

Publicerad

Samiska kvarlevor som en gång i tiden grävts upp är nu ett steg närmare en återbegravning, då Sametinget fattat ett beslut om att bilda ett etiskt råd

– Ett etiskt råd är något som har efterfrågats länge inom den samiska världen. Etiska rådet ska se över det här med mänskliga kvarlevor först och främst. Vad ska göras med alla de som ligger på museum och instituioner runt om Sverige, säger Mikael Jakobsson, ledamot i Etiska rådet och arkeolog till vardags.

För nästan tio år sen tog Sametinget ett beslut på att kräva tillbaka alla samiska kvarlevor i Sverige för återbegravning. Skeletten har grävts upp av olika anledningar, ofta med rasbiologiska motiv.

Jojk en fråga för rådet

Nu har man alltså bildat ett etiskt råd för att skapa riktlinjer och regler för hur man ska hantera vissa etiska frågor som återbegravningar. Men också hur man ska tänka runt till exempel samiska trummor och jojk.

– Om man nu vill använda till exempel en traditionell jojk måste det ju finnas någon att kontakta och säga ”nu vill vi använda det här”. Det är väl en sak om en same själv gör det. Men då andra bör göra sådana saker enbart för att tjäna pengar på den samiska kulturen, det är det som det måste komma regler runt, säger Mikael Jakobsson.

Han fortsätter:

– Om vi hade varit utdöda hade det varit en sak. Men vi finns ju kvar. Vi vill ju själva visa upp vår kultur och religion på det sätt som känns bra för oss.

Stora förhoppningar

Ett etiskt råd har funnits tidigare. Men efter att ledamöterna valdes ut stannade arbetet av. Den här gången är förhoppningarna stora på att riktlinjer verkligen ska tas upp, trots att det är långt kvar innan något kan genomföras.

– Debatten har ju aldrig stannat utan frågan har stött och blötts i olika grupperingar i Sápmi. Det är bra att man har kommit en bit på vägen. Vi börjar ju inte från noll, säger Mikael Jakobsson, arkeolog och ledamot i det nya Etiska rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.