Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Simon och Andreas Gustafsson i Piteå flera ögonstenar i den gigantiska hockeysamlingen – bland annat ett vintagekort på målvaktsfantomen Jacques Plante. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Se Piteåtvillingarnas kolossala samling – har över 23 000 hockeykort

Publicerad

De är tvillingar, arbetskamrater och bor ihop. Föga överraskande delar Andreas och Simon Gustafsson i Piteå även samma favoritintresse. Bröderna samlar på hockeykort och har över 23 000 bilder. Men det är inte bara vintagekort på Wayne Gretzky och Jacques Plante som sticker ut – de har till och med lagt rabarber på is från Connor McDavids NHL-debut.

Samlandet började redan på 90-talet när tvillingarna var i 9-årsåldern. Då hade de separata album men insåg snart att det skulle bli betydligt lättare att samla tillsammans. 

I dag är Andreas och Simon Gustafsson uppe i över 23 000 hockeykort och ett uppskattat värde kring en halv miljon kronor. När SVT Norrbotten hälsar på pryder många av de ädlaste exemplaren väggarna i lägenheten.

– Solen får inte lysa in genom fönstret så att korten bleknar. Därför har vi satt upp korten där det är skuggläge, säger Simon Gustafsson.

Så mycket kostade Gretzskys rookiekort

Wayne Gretzky toppar NHL:s poängliga genom tiderna med sina osannolika 2 857 poäng, fördelat på 894 mål och 1 963 assist. Det är också hans rookiekort som är dyrgripen i den digra samlingen.

– Vi gav 39 000 kronor för det kortet. Bara nördar lägger dom summorna på ett hockeykort, säger Andreas och skrattar.

Nära till favoritlagets hemmamatcher

Passionen för ishockey går inte att ta miste på och bröderna har ett favoritlag – men de behöver inte resa över Atlanten för att se dem spela.

– Vi har älskat hockey så länge vi kan minnas, och Luleå Hockey har alltid varit vårt lag, säger Andreas och Simon Gustafsson.

Se ögonstenarna i samlingen

De har inga planer på att sluta samla och SVT Norrbotten är inte ensam om att uppmärksamma brödernas hobby.  I somras besökte Antikrundan Luleå men de passade även på att hälsa på hos Gustafssons i Piteå.

– Det var stort när sex, sju personer klev in i lägenheten med stora kameror, sladdar, lampor och filmade. De var här i säkert fem timmar och det var väldigt intressant att få se hur det funkar.

I klippet visar tvillingarna upp flera av ögonstenarna i den gigantiska hockeysamlingen.

I bröderna Gustafssons hockeysamling finns det ett exemplar av den nu tinade isen som Connor McDavid tog sina första NHL-skär. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.