Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Robert Backlund som jobbar med att hålla isvägen till Hindersön öppen. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Snöplogaren Robert: Därför har isarna blivit sämre i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Robert Backlund arbetar med att hålla isvägen ut till Hindersön vintertid.

– Höstarna har blivit mildare och snön lägger sig fortare på isen, iskvaliteten har blivit sämre, säger han.

Havsisarnas utbredning varierar kraftigt år från år men när man ser över en längre tid kan man ändå se en tydlig trend. På hundra år har isutbredningen i Östersjön, dit Bottenviken räknas, minskat med i genomsnitt 6 000 kvadratkilometer per årtionde.

Svängningarna mellan olika år, mellan hårda och milda isvintrar, är stor. Men i Luleå skärgård lägger isen fortfarande varje vinter. Isvägar plogas upp så att det går att köra bil ut till öarna.

Klimatförändringar i Sverige

Hållbarheten har försämrats

Men både skärgårdsbor och de som arbetar med att hålla isvägarna öppna upplever att isen håller sämre kvalitet tidigare.

– Det har blivit mer stöpis. Vi måste jobba mer med att bygga upp isvägarna så att de blir hållbara, jämfört med för 20 år sen, säger Robert Backlund.

Hör entreprenören Robert Backlund, som jobbar med att hålla isvägen till Hindersön öppen, i klippet ovan.

Robert Backlund som jobbar med att hålla isvägen till Hindersön öppen konstaterar att hållbarheten blivit sämre. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten. 

Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990. 

Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet