Samtalsrobot ska minska antalet unga patienter inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst undersöker några forskare vid Luleå tekniska universitet hur artificiell intelligens kan användas för att förbättra stödet till unga som är i riskzonen för psykisk ohälsa.

Bland annat ska forskarna försöka skapa en så kallad chatbot, en mjukvara som unga ska kunna chatta med och som kan ge ett terapeutiskt stöd.

– Det är då en robot på andra sidan, det är det som är tanken, säger Karolina Parding som är en av forskarna i projektet.

Psykisk ohälsa ökar

Psykisk ohälsa bland unga ökar och vården står inför stora utmaningar. Därför startas nu det nya tvärvetenskapliga forsknings- och utvecklingsprojektet ChatPal vid LTU, där man alltså hoppas skapa en mjukvara som unga ska kunna prata med och få terapeutiskt stöd av, dygnet runt.

Målet med projektet är att minska antalet unga som behöver bli patienter i framtiden. Men tanken är inte att roboten ska ersätta den personliga kontakten.

– Om vi på något vis kan bidra till att de professionella får göra det de ska göra, och det här kan hjälpa till så att de blir avlastade – då är det mycket vunnet, säger Karolina Parding.

Ska inte ersätta mänsklig kontakt

Forskarna tror faktiskt att en del kan komma att föredra roboten framför människor i vissa lägen.

– Bor man i glesbygd så kanske man inte vill ta kontakt med vården just där man bor. Det kan ju hända att man träffar sin moster eller någon annan som man känner eller står lite för nära. Psykisk ohälsa är fortfarande ganska stigmatiserat, säger Karolina Parding.

Articifiell intelligens i framtiden

Det låter på forskarna som att vi kommer få se mer av just articifiell intelligens i framtidens försök att rädda vården, särskilt i ett län som Norrbotten. Redan nu kan Kiruna- och Gällivarebor få en öronundersökning på distans. I Övertorneå gör man hembesök hos gamla via ett kameraöga och i Kalix har man installerat en duschrobot på ett äldreboende.

– Här uppe i den arktiska regionen så är problemen fler och ser ut på andra sätt. Dels har vi inte nog med personal och resurser så det blir en kompetensförsörjningsfråga. Det kan också handla om att avstånden är långa i vår region, säger Karolina Parding.

Hur kan man vara säker på att att chattroboten inte råkar missa att unga personer som behöver personlig kontakt med vården, öga mot öga?

– Projektet etikprövas givetvis för att tillse att säkerhet är A och O, säger Karolina Parding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.