Se den unika duschroboten på äldreboendet i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Rönngården i Kalix har man nyligen låtit installera en duschrobot som är unik i sitt slag utanför Asien.

Sanna Wallma är projektledare och visar upp för SVT hur duschen fungerar, vilket du kan se i klippet ovan.

– Efter att temperaturen ställts in så är det bara att sätta sig ned och låta strålarna sköta resten.  En normaldusch tar fyra minuter, men det går att förlänga. Även tvål och schampo doseras med en knapptryckning, förklarar Sanna Wallma.

”Vi har stora utmaningar”

Även andra äldreboenden runt om i Sverige har köpt in duschrobotar, men inte just den här typen av mindre och lättare modell. Katarina Burman (V), ordförande i socialnämnden menar att det är viktigt att satsa på välfärdsteknik:

– Vi har stora utmaningar i framtiden med många äldre, det är ett komplement för att behålla en god vård och omsorg.

Vårdtagarnas egna val

En viktig aspekt är möjligheten för vårdtagarna att behålla sin självständighet och integritet när möjligheten finns att duscha utan hjälp, och dom är noga med att poängtera att duschroboten inte ska ersätta den vanliga duschen.

– Det kommer det aldrig att göra, det är helt upp till vårdtagarna själva om dom vill använda duschroboten eller vanliga duschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer