– Med tanke på det väder som rådde på onsdagskvällen förstod vi som är vana vid den här miljön att fjällräddarnas arbete skulle bli svårt, säger Marit Sarri, föreståndare vid Kebnekaise fjällstation.

Sarri: ”Så tråkigt att det skulle hända”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen vid Kebnekaise fjällstation hade nyligen avslutat säsongen när beskedet om att en kvinnlig fjällvandrare från Sydkorea hittats död på Kebnekaise.

– Det är så tråkigt att det här skulle hända, säger föreståndaren Marit Sarri.

Under söndagen stängdes fjällstationen på Kebnekaise men några anställda är fortfarande kvar. En av övernattningsstugorna, där den nu omkomna kvinnan och hennes sällskap bodde, är öppen veckan ut.

”Vi förstod att det skulle bli svårt

Det var vid halv fyra-tiden på onsdagseftermiddagen som kvinnans sällskap larmade polisen. En polishelikopter och fjällräddare från alpinagruppen skickades då ut till området för att undsätta henne.

– Med tanke på det väder som rådde på onsdagskvällen förstod vi som är vana vid den här miljön att fjällräddarnas arbete skulle bli svårt. Det kom mycket blötsnö och vinden var hård, säger Marit Sarri.

Flera olyckor

Hon poängterar att den vackra, storslagna fjällvärlden i Kebnekaise har sina faror.

– Varje säsong är vi med om flera olyckor. Blir man sjuk eller skadad och befinner sig på Kebnekaise så är man väldigt utsatt, men det är sorgligt att det skulle sluta så här. När vi stängde fjällstationen så trodde vi inte att det skulle hända så mycket mer, säger Marit Sarri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.