Fjällräddare i norra Sverige utbildas i den sökmetod polisen använder. Arkivbilden har inte direkt med utbildningen att göra. Foto: SVT

Fjällräddare lär sig polisens sökmetod

Publicerad

Nu utbildas fjällräddare i norra Sverige i den sökmetod som polisen använder sig av när man letar efter försvunna. Utbildningen ges eftersom Fjällräddningen är en nationell resurs för polisen även utanför fjällområdena.

– Metoden ger oss specialiserade kunskaper om hur man söker strukturerat, säger Stefan Nilsson, fjällräddare från Kiruna som var en av deltagarna under utbildningen.

Rädda liv

Fjällräddare i norra Sverige utbildas just i Luleå i den metod polisen använder sig av när man letar efter försvunna. Den har utvecklats i USA och svensk polis har sedan lagt till de fysiska och psykiska faktorer som påverkar hur en försvunnen person upplever och hanterar sin situation. Utifrån dessa fakta har polisen skapat sökmetoder. Och fjällräddaren Stefan Nilsson är övertygad om att metoden ökar möjligheterna att hitta personer som försvunnit.

– Självklart ökar den möjligheten. Sedan måste saker och ting ske snabbt. Det görs också en bedömning av graden av angelägenhet så att man tidigt drar på med tillräckligt mycket resurser.

Även poliser utbildas

Även poliser utbildas. En av poliserna på utbildningen var Jennifer Olovsson som arbater som yttre befäl vid polisen i Luleå/Boden.

– Polisen har länge använt sig av den här metoden. Men vi är inte alla som har haft den här kunskapen. Så det är en viktig att vi sprider kunskapen så att vi blir bättre på det vi gör, säger Jennifer Olovsson.

Du är yttre befäl. Hur viktigt är det att just du får utbildningen?

– Jag kommer förmodligen att vara med som polisinsatschef på den här typen av händelser. Att jag vet vad som ska göras är jätteviktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer