Kommunledningen i Jokkmokks kommun vill bygga ett hus där Vattenfall ska kunna samla hela sin personal. Foto: Pontus Lundahl/TT

SD kan fälla förslag om Vattenfallshus

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunlednings planer för Vattenfalls nya kontorshus kan fällas i fullmäktige – av Sverigedemokraterna.

– Vi är kritiska till att kommunen ska sköta finansieringen, säger gruppledaren Denise Magnusson (SD).

SVT Nyheter Norrbotten kunde på måndagen berätta att kommunstyrelsens arbetsutskott i Jokkmokk sade ja till att gå vidare med det omdiskuterade byggprojektet med röstsiffrorna 3-2.

Beslutet innebär att kommunen lånar 112 miljoner kronor för att bygga huset. Men också att Vattenfall skriver på ett artonårigt hyreskontrakt med kommunen.

– Vi känner oss trygga med projektet och nu går vi vidare, sade kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) på måndagen.

”Vi är kritiska”

Men Framtid i Jokkmokk och Miljöpartiet röstade emot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och det verkar som om sista ordet inte är sagt i frågan.

– Vi är kritiska, inte till att huset byggs, utan till att kommunen ska stå för finansierigen. Jag tror också att våra samverkanspartners Samernas väl och Moderaterna delar vår kritik, säger Roland Boman, gruppledare för framtid i Jokkmokk.

Kan fälla förslag

Det betyder att det blir en verklig rysare när frågan ska avgöras den 29 oktober med kommunens nya majoritet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tolv mandat och Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Samernas väl och Moderaterna elva mandat

Detta betyder att Sverigedemokraterna blir vågmästare i frågan med sina två mandat och helt avgörande för vilket beslut som ska fattas.

– Vi är kritiska till att Jokkmokks kommun ska sköta finansieringen för Vattenfalls nya kontorshus, men vi har ännu inte läst det politiska underlaget för beslutet och det ska vi göra innan vi tar slutgiltig ställning, säger gruppledare Denise Magnusson (SD).

Kan det bli så att Sverigedemokraterna fäller hela förslaget den 29 oktober?

– Det är inte omöjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.