Jokkmokks kommun har drabbats av en stor kostnadsökning när det gäller byggandet av Vattenfalls nya hus. Foto: MAF Arkitektkontor

Chockhöjning av huskostnad när kommun bygger åt Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommuns kostnader för att bygga ett kontorshus åt Vattenfall har drabbats av en chockhöjning på 45 procent.
– Det är den största kommunala investeringen i modern tid, säger kritikern Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk (FIJ).

När Jokkmokks budgetberedning samlades i måndags fanns den omdiskuterade investeringen med i handlingarna för 2019 och 2020.

Den preliminära kostnaden angavs till 80 miljoner kronor, men det var då det.

45 procent dyrare

Nu har siffran korrigerats uppåt rejält. Den nya kostnaden uppges vara 116 miljoner kronor, en ökning med 36 miljoner kronor eller 45 procent. Men det förändrar inte kommunledningens syn på saken.

– Det här är en process och jag vill inte kommentera siffrorna i dagsläget. Jag tycker fortfarande att det här är en investering för framtiden, en  win-win-situation, Vi bygger och så får vi en stabil hyresgäst, Vattenfall, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.

På måndag ska frågan behandlas av toppolitikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det blir en återrapportering om var vi står i ärendet. Det är ingen beslutsfråga ännu, men vi bör kunna lägga ett formellt förslag under första halvåret i år, säger han.

”En vattenfallsbarack”

Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman är fortsatt kritisk till det han kallar ”en sponsring av staten”.

– Det är är den största kommunala nvesteringen i Jokkmokk i modern tid och jag tycker att det vore mycket bättre om Vattenfall tog kostnaden och risken. Då skulle man visa att man verkligen tror på Jokkmokk, säger han. 

Han hoppas också på en arkitektävling om hur Vattenfallshuset ska se ut.

– Jag tycker att de skisser som vi sett hittills liknar en klassisk vattenfallsbarack i två plan, säger Roland Boman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet