SD kraftigt framåt i SCB-mätning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får den högsta siffran någonsin i en SCB mätning, 19,9 procent. Det är en ökning med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och 7 procentenheter över valresultatet.

–Jag tror att vi har potential att bli det största partiet, det är inget jag bara säger, det tror jag verkligen, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Han påpekar att det finns mycket som spelar in, både vad partiet och andra partier gör, men också det som händer i samhället och omvärlden.

–Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger Jomshof och syftar på flyktingläget.

SD överraskat

Han säger att han hade förväntat sig en ökning i SCB:s undersökning, men kanske inte så stor.

–Det sätter sannolikt stor press på övriga partier, att det finns ett växande stöd för våra åsikter, det är inte ett tak vi slagit i, säger han och understryker att mycket nu också handlar om att behålla väljare, inte bara växa.

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller. Att partiet skulle tappa väljare när nu de andra blir restriktiva tycks inte vara fallet.

–Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger Möller.

Han drar slutsatsen att SD gynnats av flyktingkris och terrorhot.

Nytt läge

–Ja, det vore ju på ett sätt konstigt om de inte skulle göra det, eftersom de så att säga äger den här frågan. Men samtidigt då med den brasklappen att om inte de etablerade partierna hade förändrat sin politik nu under slutet av hösten, så kan vi ju inte veta nivåerna på Sverigedemokraternas notering i det läget. Den kanske hade varit ännu högre, det är fullt möjligt, säger Möller.

Statsvetaren och den borgerlige samhällsdebattören Andreas Johansson Heinö tror inte att SD:s ställning är hotad, trots de andra partiernas omläggning av flyktingpolitiken.

–Det är ett nytt läge för Sverigedemokraterna som tidigare saknade konkurrens. Samtidigt är fortfarande skillnaderna mellan SD och övriga partier mycket stora, och SD-väljarnas förtroende för de andra partierna lågt, vilket talar för att SD:s ställning inte är hotad, åtminstone inte på kort sikt, säger han till TT.

-Under hösten har invandringsfrågan dominerat svensk politik på ett sätt som saknar motstycke, jag vet inte någon annan fråga som tidigare varit lika dominant. Detta gynnar naturligtvis Sverigedemokraterna som har ett stort förtroende bland stora väljargrupper i just invandringsfrågan, säger Johansson Heinö.

Stora könsskillnader

Sverigedemokraterna vinner väljare främst från Moderaterna, 1,8 procent, och från gruppen ”vet ej”, 1,4 procent. Från S tar SD 0,6 procent och 0,2 från Centerpartiet. Däremot tappar SD något, cirka 0,1 procent, till KD.

Stödet för SD skiljer sig markant åt mellan män och kvinnor. Bland männen får SD 24,3 procent men 15,4 bland kvinnorna.

S och MP får 33,5 procent. Tillsammans med V:s 5,5 blir det 39,0 procent. Samma siffra får Allianspartierna, men KD:s 3,5 räcker inte in i riksdagen. Jämfört med riksdagsvalet 2014 noteras en statistiskt säkerställd minskning för regeringspartierna. För Allianspartierna finns inte någon sådan förändring.

Dramatisk tid

Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4). Moderaterna får 23,5 procent (-2,1).

–Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

På frågan om vad hon ser för förklaringar till partiets nedgång säger hon att det är en dramatisk politisk tid.

–Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste göra det både det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden.

–Vi måste göra svåra saker men också bli bättre på att berätta om de saker vi gör, säger Jämtin.

Owe Nilsson/TT Lars Larsson/TT Olle Lindström/ TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.