SD kritiska till hur partiets historia berättas i skolan i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas distriktsordförande beskyller högstadieskolan i Arjeplog för att ha partisk undervisning.
Anledningen är ett läromedel som berättar om Sverigedemokraternas historia.

I läromedlet står det att läsa:

”Sverigedemokraterna (SD) bildades 1988 och hade då sina rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt (BSS)” Det här fick Sverigedemokraternas distriktsordförande att höra av sig till skolans rektor.

Även om det var så här som Sverigedemokraterna bildades så tycker Per Göransson att det ger en felaktig bild av partiet.

– Jag blev kontaktat av en medlem som berättade om vad som sagts på skolan, säger Per Göransson distriktsordförande i Norrbotten för Sverigedemokraterna.

Han håller med om att eleverna ska få lära sig om partiets historia men är orolig för hur det kan påverka deras syn på partiet idag.

Ola Sonidsson, rektor på Silverskolan menar att man berättar om Sverigedemokraternas historia, precis som man gör med alla andra partier i läromedlet, men man pratar inte om partiets värderingar idag.

Partiernas ursprung

I det läromedel som diskuteras finns samtliga partiers ursprung omnämnt. Centepartiets koppling till bönderna, Socialdemokraternas till industriarbetarna och Moderaterna till den konservativa högern. Rektorn på skolan tycker att Sverigedemokraternas distriktsordförande har för bråttom i sin kritik.

Är skolan i Arjeplog neutral?

– Ja, i allra högsta grad. Med all debatt kring alla likas värde, jämlik skola, pojkar, flickor, etnicitet... ja vad som helst så har vi likabehandlingsplaner. Så jag är väldigt trygg med att våra elever ska få en bra likvärdig skola, säger Ola Sonidsson, som är rektor på Silverskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.