SD portas från Folkets Hus

Publicerad

Igår avslutade Sverigedemokraterna i Norrbotten sin turné på Folkets Hus i Pajala. Men det blev sista gången. Nu stänger Folkets Hus dörrarna för partiet.

På torsdagskvällen avslutade Sverigedemokraterna i Norrbotten sin länsturné på Folkets Hus i Pajala. Partiet har tidigare besökt Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Älvsbyn, Piteå, Boden, Luleå, Haparanda, Övertorneå och Kalix. På de flesta orter har mötena hållits i just Folkets Hus.

Men nu kan det vara stopp. I förra veckan fattade styrelsen för Folkets Hus och Parker ett inriktningsbeslut som innebär att Sverigedemokraterna inte får hyra föreningens lokaler framöver.

– Folkets Hus och Parker värnar de mänskliga rättigheterna och för oss är det självklart att ta ställning för ett inkluderande samhälle. Med utgångspunkt från detta uppmanar vi våra medlemsföreningar att inte hyra ut sina lokaler till partier som Sverigedemokraterna, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

”Tråkigt och lågt”

Beslutet innebär en rekommendation, medlemsföreningarna får själva bestämma vilka man hyr ut till.

I Pajala hade Folkets Hus-föreningen redan hyrt ut lokalen till partiet då inriktningsbeslutet fattades men styrelsen har nu beslutat att inte längre upplåta sina lokaler till Sverigedemokraterna.

– Det är tråkigt, Folkets Hus ska ju vara Folkets Hus. Vi sverigedemokrater är också en del av folket. Att utesluta oss är lågt, säger Christina Thuring, regional valorganisatör för Sverigedemokraterna i Norrbotten.

Engångsföreteelse

Åke Johdet, S-ordförande i Pajala och ersättare i Folkets Hus-styrelsen i Pajala tycker dock att beslutet som tagits är rätt.

– Hädanefter hyr vi inte ut till rasistiska och främlingsfientliga grupper. Det var en engångsföreteelse. De får sitta i en annan lokal om de tänker komma tillbaka till Pajala.

Men ska inte Folkets Hus vara öppet för alla?

– Absolut, men vi anser att det Sverigedemokraterna står för strider mot den värdegrund som finns inom Folkets Hus, säger Åke Johdet (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.