I klippet får du följa med studenten Klara Pasma som dokumenterat sin tillvaro under pandemin. Många av bilderna är tagna i Tornedalen. Foto: Privat

Se 19-åringens hoppfulla pandemidagböcker från Pajala

Publicerad

Klara Pasma från Pajala började filma egna videdagböcker då pandemin blev ett faktum. Tanken är att hitta ljuspunkterna i livet trots att framtiden känns bitvis oroande och oviss och dela det med andra i samma situation.

I filmen delar Klara med sig av många enkla och vackert filmade ögonblick från Tornedalen som hon hoppas ska inspirera andra att hitta det vackra och meningsfulla på hemmaplan när man inte kan resa. Hon beskriver också för SVT hur hon och hennes studentkamrater tvingats hitta nya vägar för umgänge under en tid som aldrig kommer tillbaka.

– Det har hänt att vi har suttit i sju timmar på teams och haft fest i pyjamas tillsammans, det är ju inte samma som att ses på riktigt men är ändå bättre än ingenting, säger Klara Pasma.

Pandemistudenterna

Kommit till nya insikter

Och trots att tiden under pandemin tärt hårt på Klara och hennes kompisar med social distansering och distansstudier så har hon ändå kommit fram till en del helt nya insikter.

– Ja alltså jag har ju exempelvis lärt mig att jag trivs väldigt mycket ensam och det visste jag inte tidigare, säger hon.

Så här bekriver Klara Pasma själv sin film:

”Min film handlar om hur 2020 inte blev som jag föreställt mig. Jag hade storslagna resplaner. Men istället för att deppa ihop så började jag uppskatta de små stunderna i livet. Bada i älven, grilla ute på gården, ploga snö med familjen och kaninen... Jag ville göra den för att kanske inspirera andra till att leva mer i nuet och inte alltid befinna sig fem år i framtiden.”

I klippet ser du några av Klaras naturnära videodagböcker från Pajala i Tornedalen i Norrbotten när hon hittat guldkant på tillvaron under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandemistudenterna

Mer i ämnet