Se hur linan över Lapporten monteras med fisketråd och drönare

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan satte fyra personer världsrekordet i linvandring när de gick på lina 600 meter upp i luften över Lapporten i Abisko. En av dem var Quirin Herterich.

– Eftersom ingen hade gått på lina över Lapporten förut kunde ingen berätta för oss hur vi skulle gå till väga utan vi var tvungna förlita oss på våra tidigare erfarenheter, säger han.

Strax utanför Abiskos nationalpark ligger två ikoniska fjälltoppar vid namn Lapporten, Čuonjávággi. Där tog fyra personer tillsammans världsrekordet i highlining genom att gå på lina mellan de två topparna i juli 2021.

Den som var först att gå över den 2130 meter långa linan var tysken Quirin Herterich.

– Att gå på den här linan är demoraliserande och förödande, det är galet. Jag trodde inte att jag skulle klara det, säger han.

Cykelbroms från soporna och fiskelina

I en ny dokumentär visas hur äventyrarna monterar linan 600 meter upp i luften med hjälp av en fiskelina och drönare. Ursprungsplanen var att ta hjälp av en helikopter, men planen gick inte i lås eftersom helikoptern i sista stund visade sig sakna tillstånd att genomföra den typen av flygning.

Lösningen blev istället att först fästa ett rep mellan de två fjälltopparna genom att bland annat flyga ned en fiskelina med en drönare. När det repet var spänt mellan de två topparna kunde gruppen dra över linan de senare skulle gå på.

För att kunna mata ut repet på ett kontrollerat sätt, utan att någon kom till skada, monterade Quirin Herterich en cykelbroms på spolen så att den gick att bromsa.

– Det här är en toppmodern cykelbroms; jag hittade den i soporna, säger han och skrattar.

Nytt världsrekord i maj

I slutet av maj i år slog fransmannen Nathan Paulin nytt världsrekord genom att gå på lina 2,2 kilometer över Mont Saint-Michel i Frankrike.

Se i klippet ovan hur gruppen monterar rekordlinan över Lapporten.

Lapporten på lina – kl 21 den 21 juni på SVT1 eller när du vill på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.