David Sjöström tänker gå på lina över Lapporten. På bilden ovan går han på en 2 800 meter lång lina i Senja i Nordnorge. Foto: Henrik Holmberg/TT och Privat

David vill gå på lina över Lapporten: ”Svåraste utmaningen hittills”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu planerar David Sjöström att slå världsrekord genom att gå på lina, 400 meter upp i luften, mellan två ikoniska fjälltoppar i Kirunas fjällvärld.

– Det är min svåraste utmaning hittills, säger han.

David Sjöström, från Röstånga i Svalövs kommun i Skåne, sitter på tåget upp till Norrbotten när vi når honom på onsdag eftermiddagen. På torsdag anländer han till Abisko för att genomföra en så kallad ”scouting-resa” där han och hans partner ska vandra upp till Lapporten, Čuonjávággi, för att mäta sträckan och planera hur de ska få upp linan. De kommer att mäta sträckan med GPS men tror redan nu att den blir runt 2300 meter lång.

”Liten påverkan på platsen”

Det har tidigare varit tal om olika tillstånd och om detta skulle kunna bli av. Men då platsen ligger utanför Abisko nationalpark gick allt relativt smärtfritt till slut. Nu är planen att detta ska genomföras i början av september.

– Det tog lite tid innan vi fick själva svaret, som sedan visade sig att vi inte behöver tillstånd i området. Det är liten påverkan på platsen, endast fyra små tio millimeters borrhål där bultarna ska sitta och som vi sedan tar bort, säger David Sjöström.

Vill helst använda en helikopter

Än så länge är det oklart hur David och hans team ska få upp linan i luften. Det kan hända att de tar hjälp av en drönare men är mest nyfikna på om de kan använda en helikopter, en metod som använts en gång tidigare i USA.

– Det skulle spara energi och tid. Vi letar efter en bra väderlucka och då vill vi ha upp linan väldigt snabbt så vi har så mycket tid som möjligt på linan.

Kan ta uppemot 2,5 timme

David Sjöström räknar med att det kommer ta uppemot 2,5 timme att gå från start till mål. Han är inte den enda som kommer att testa slå världsrekord utan människor från hela världen kommer att komma till Abisko i september för att testa. Det bör tilläggas att man har en säkerhetssele och dubbla klätterrep.

– Det är den svåraste utmaningen hittills. Jag har aldrig gått så långt på en hel lina och så högt upp. Det kommer vara 300 till 400 meter högt. Sedan är det väldigt utsatt och ingenting runt en. Det är enorm bedrift att ta sig över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.