När vindarna i Lapporten inte ville mojna riggades linan i dalen Vaimovagge. Foto: Joeight.com

Se spektakulära linvandringen över Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Försöket att gå på lina över Lapporten fick avbrytas när höstvindarna blev för starka. Men den alternativa linvandringen i dalen intill slutade i ett tangerat världsrekord, goda lärdomar och spektakulära bilder över Abisko.

David Sjöström från Röstånga i Skåne var på plats i Abisko tidigare i somras för att rekognosera för den spektakulära vandringen över Lapporten, eller Čuonjavággi som dalen egentligen heter.

Nu var han tillbaka med ett 15 personer starkt team med deltagare från en rad olika länder.

Hård vind bakom plan B

Men när vindarna i Lapporten inte ville mojna valde de reservalternativet och riggade linan i dalen Vaimovággi som ligger närmast öster om Lapporten.

Hur det gick ser ni på bilderna i klippet.

Det inofficiella världsrekordet på 2000 meter tangerades. Foto: Joeight.com

Tangerat världsrekord

De kunde notera ett inofficiellt tangerat världsrekord för så kallad highline, alltså linvandring.

Det blev dock endast Quirin Herterich från Tyskland som fick möjligheten att löpa linan ut. David Sjöström ser det som en seger för hela laget.

– Om vi skulle lyckas få över en person över linan utan att ramla så är det en supersuccé, säger han om den 2000 meter långa vandringen.

Ger inte upp Lapporten

Teamet kommer tillbaka i juni nästa år för att göra ett nytt försök med Lapporten.

– Vi har lärt oss mycket om platsen och om hur vi ska bete oss i det här området. Allt måste klaffa perfekt, för det här blir det största highline-projektet som har gjorts i hela världen, säger David Sjöström.

I skymningen syns ljuset från Abisko i bakgrunden. Nästa år gör man ett nytt försök vid Lapporten. – Det blir det största highline-projektet som har gjorts i hela världen, säger David Sjöström. Foto: Joeight.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.