Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du sprickorna som blivit allt fler på Kiruna sjukhus. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se hur sjukhuset i Kiruna spricker sönder av gruvbrytningen

Uppdaterad
Publicerad

Det nya sjukhuset har inte fått någon ny placering, än mindre börjat byggas. Samtidigt blir påverkan från gruvbrytningen allt påtagligare.

Nu finns sprickorna i flera olika delar i Kiruna sjukhus.

Förra veckan kom det fram att parterna stod långt från varandra när det gäller ersättningen för att bygga ett nytt sjukhus. Regionen kräver 16 miljarder kronor medan LKAB erbjuder tre miljarder, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Sedan tidigare bråkar Region Norrbotten och Kiruna kommun om placeringen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Redan nu står det klart att delar av vården kommer att behöva ske i moduler – kanske så snart som 2025.

Det är flygeln närmast gruvan som innehåller dialysmottagning och folktandvård som kan behöva utrymma först. Men sprickorna finns inte bara där.

Sprickor här och där

SVT Norrbotten har följt fastighetsförvaltaren på en visning som avslöjar att sprickorna finns i flera av de olika huskropparna som utgör Kiruna sjukhus.

I vissa trapphus har man fått göra förstärkningar i form av stämpningar, det vill säga pelare som ska hjälpa till att staga upp taken. Vissa sprickor har försetts med mätare som är uppkopplade online som i realtid kan registrera eventuella förändringar.

”Håller järnkoll på huset”

LKAB kommer med personal varannan vecka för att göra mätningar och undersöka sprickorna.

– De håller järnkoll på huset, säger Mathias Lyngmark som är fastighetsförvaltare med ansvar för sjukhusen i Kiruna och Gällivare.

I klippet tar vi rygg på honom när han visar runt bland trapphus, kulvertar och andra mindre publika delar av sjukhuset där sprickorna är fullt synliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet