Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bombplanet landar på svensk mark. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Amerikanska bombplan landade i Luleå – ska samöva

Uppdaterad
Publicerad

Två amerikanska bombplan har för andra gången i historien landat på svensk mark, på flygplatsen i Luleå, för att öva.

Det var strax innan klockan sju på fredagsmorgonen som två amerikanska B-1B Lancer ur Bomber Task Force landade på flygplatsen.

– I dessa oroliga tider med ett nära förestående Natomedlemskap är det viktigt med engagerade partners. Vi har återkommande samövat med Bomber Task Force där vi övat hela kedjan, från eskort och samband till skarp vapeninsats, säger flygvapenchef generalmajor Jonas Wikman i ett pressmeddelande.

Ska öva tillsammans i Sverige

Bombplanen ska ha sin bas på Norrbottens flygflottilj, F 21.

– Nu fortsätter vårt samarbete genom att återigen basera B1-B Lancer på svensk mark för att öva tillsammans.

Det framgår inte vad övningen ska bestå av eller hur länge den ska pågå.

Detta är andra gången amerikanska bombflyg baserar i Sverige. Första gången var i juni 2023, även då för en övning med utgångspunkt på F 21.

Amerikansk B-1B Lancer, återigen på svensk mark. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

B-1B LANCER

Amerikanska flygvapnets Rockwell B-1B Lancer är ett fyrmotorigt amerikanskt långdistans-bombflygplan. Bombplanet hade kärnvapenkapacitet fram till 1994, men senare omvandlades de för att bära konventionella vapen.

Den är konstruerad för överljudshastighet och har en interkontinental räckvidd. Planen är 44,5 meter långa och har ett vingspann på 42 meter.

B-1 är, jämte B-2 och B-52, en av det amerikanska flygvapnets tre typer av strategiska bombplan. Modellen B-1B började levereras 1985.

I december 2022 visades nästa generation, B-21 Raider, upp av tillverkaren Northrop Grumman. Varje exemplar beräknas kosta uppemot 700 miljoner dollar. USA:s flygvapen har beställt minst 100 stycken, varav de första ska vara operativa i mitten av 2020-talet.

Källa: USA:s flygvapen, Northrop Grumman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.