Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när polisen stoppar flera förare för nykterhetskontroll i Luleå. Foto: Simon Vikström/SVT

Nolltolerans mot rattfylleri – se polisen stoppa förare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Droger eller alkohol i kroppen är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga olyckor i trafiken. Därför håller polisen en insatsvecka med förebyggande åtgärder för att nå den uttalade nollvisionen.

Den pågående nationella trafikveckan har fokus på nykterhet och genomförs varje år. Andra veckor ligger tyngdpunkten på bland annat hastighet, tung trafik och brott på väg.

Målsättningen med polisens trafiksäkerhetsarbete är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken – den så kallade nollvisionen.

– Nykter trafik är en betydande grundbult. Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken 12 gånger och kraftigt berusade löper 1 300 gånger högre risk att omkomma, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

”Utsätter medtrafikanter för livsfara”

Enligt Trafikverket kör ungefär en av 500 bilister rattfull, det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken.

– Dessa individer måste vi upptäcka och stoppa innan de råkar ut för en allvarlig olycka. De utsätter också sina medtrafikanter för direkt livsfara, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

De extra nykterhetskontrollerna pågår fram till söndag den 16 juni.

SVT följde med på en rutinkontroll i Luleå – ser hur det gick i klippet.

Polisen erbjuder rattfulla hjälp

SMADIT: Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, är ett program där personer som är onyktra vid polisens kontroller erbjuds kontakt med vården inom 24 timmar. De får också broschyren ”Aldrig mer”.

ZHERO: I samverkan med Trafikverket och andra aktörer ingår även polisen i Zhero. Syftet är ökad förståelse och acceptans för trafiksäkerhetsåtgärder och vad som är ett trafiksäkert beteende för att nå målen i Nollvisionen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.