Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör LKAB:s byggledare Kent Nilsson Sarri om utmaningarna med att riva Kirunas gamla centrum. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se rivningarna i Kiruna – hela kvarter jämnas med marken

Publicerad

Rivningarna av Kirunas gamla centrum har gått in i ett intensivt skede och hela kvarter jämnas med marken. Men halvrivna huskroppar bli stående en tid som trista monument över avvecklingen.

Sedan rivningarna i centrum inleddes under 2022 har tre kvarter så gott som utraderats. Av byggnaderna återstår bara lite rester som krossats och sorterats efter material.

Just nu är det Postenhuset från 1964 och Tempohuset från 1957 som växelvis tuggas ned av stora maskiner.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Framför allt syns det tio våningar höga Tempohuset på långt håll med delvis avskalad fasad som blottar naken betong och förvridna armeringsjärn.

Byggledaren: ”Inte svårt att riva hus”

Kent Nilsson Sarri, byggledare vid LKAB, säger att man försöker slutföra påbörjade rivningar så fort som möjligt. Men det finns utmaningar.

– Det är inte så svårt att riva ett hus om man har en maskin, men det ska ske i faser så att man hinner städa upp efter sig och hinner sortera det som kommer ned från fastigheterna , säger han.

I klippet berättar han om utmaningarna med att riva ett stadscentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet