Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se huvudmannens egen film på när han blandar ut amfetamin. Foto: Tullens förundersökning

Se smugglaren i Haparanda blanda amfetamin i köksbleck – filmade sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot det nätverk som smugglat stora mängder amfetamin till Finland har inletts. Bland åklagarens viktigaste bevisning finns flera filmer – inspelade av en åtalad man.

Under onsdagen startade rättegången mot delar av ett nätverk som smugglat minst 25 kilo amfetamin till Finland.

Två män, hemmahörande i Örebro län, står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott. De ska ha transporterat narkotika, minst en gång i månaden. Varannan gång ska de åkt över gränsen i Haparanda, och varannan gång via färja från Umeå.

Muta domare i Indonesien

Första rättegångsdagen gick åklagaren igenom vad de olika personerna haft för roller, till stor del genom att visa krypterade chattar.

Många chattar går till, eller handlar om, en man i Indonesien. Enligt åklagaren är mannen hjärnan bakom nätverket, men är inte en av de åtalade eftersom han sitter av livstids fängelse.

Målet för nätverket ska ha varit att samla ihop pengar för att mannen i Indonesien ska kunna muta en domare.

Filmade ”bankning”

Utredningen startade efter att tullen i Haparanda stoppat en man vid tågstationen med två kilo amfetamin i ryggsäcken. De hittade även en krypterad telefon, vars kod var uppskriven på en lapp, som innehöll filmer när han blandar ut amfetamin och räknar pengar.

Mannen förnekar brott och uppger att han inte varit medveten om att han transporterade narkotika. Han ska även ha en förklaring till filmerna.

– Mycket av det som ser ut som narkotika på bilderna är förmodligen inte det. Exakt vad det är och var det kommer ifrån kommer min klient få berätta, säger försvararen Oskar Söderberg.

Även den andra mannen nekar till de grova narkotikamisstankarna.

I klippet ovan ser du åklagarens nyckelbevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.