Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är räven som överraskade naturfotografen Joel Hallingfors. Foto: Joel Hallingfors

Se svarta räven som dök upp vid vägkanten utanför Kiruna – här är förklaringen

Uppdaterad
Publicerad

En nästan svart räv med orange-gula inslag dök upp vid vägkanten när naturfotografen Joel Hallingfors körde mellan Kiruna och Abisko. Det visade sig vara en ovanligt mörk så kallad korsräv.

Det var i fredags som Joel Hallingfors stötte på den ovanliga räven. Han mejlade in en bild och en filmsnutt som han tog från bilen till oss och skrev:

”Efter lite googlande tror jag att det var en så kallad korsräv. Det är en udda färgvariant som jag förstår det.”

Därför heter det korsräv

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, ger honom helt rätt när han får ta del av bilden och filmen.

– Det är alltså en rödräv med mörka teckningar. Den här är egentligen ännu mörkare för att behöva kallas korsräv, säger han.

En korsräv är en färgvariant av rödräv och har fått sitt namn av att de svarta inslagen ofta ser ut som ett kors över rävens ovansida och skuldror. Det är alltså inte fråga om någon korsning av olika arter av rävar.

Helsvarta och silvriga rävar finns i norra Sverige men är mycket ovanliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.