Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Lotta Nybergs möte med den flerfärgade räven såg ut. Foto: Lotta Nyberg

Unik flerfärgad räv i Pajala – lockar fotografer från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i vinterlandet skuttade en räv runt – men den hade en ovanlig teckning. Fotografen Lotta Nyberg i Pajala lyckades fånga det unika djuret på bild.

Det var i slutet av oktober som fotografen begav sig ut till en stuga, efter tips om att en ovanlig räv skuttade runt i knutarna.

Lotta Nyberg hann bara ställa upp kamerorna och svara på ett meddelande när räven plötsligt stod i sikte. Pälsen var röd, svart och vit.

– Den var fantastiskt fin. Jag hoppas bara att ingen skjuter den. Helst vill man att den där genetiken lever vidare.

Vill förstora upp räven

Det var första gången fotografen var ute för att fota rävar. Upplevelsen gav Nyberg mersmak – och hon vill fota räven igen.

– Jag har köpt ett nytt objektiv som tar skarpare bilder. Det jag hade var ett budgetalternativ för att jag varit nyfiken på vilddjursfotografering. Men jag vill nu ta en bild på räven som jag kan förstora upp jättestort på väggen.

Fotografer lockas till Pajala

Efter mötet har bilden på räven väckt internationellt intresse. Ett par från Tyskland vill dessutom komma till Pajala för att fotografera det unika djuret.

– Jag har fått frågan om jag kan ta dem dit för att rävspana.

Kan ha olika färgvarianter

Det finns numera gott om rävar i Sverige. Den klassiska rödräven är vanligast, men de kan ha flera olika färgvarianter även om det är ovanligt.

– Väldigt ovanligt, men det har setts åtminstone några olika individer i norra Sverige, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, om färgvarianten på räven i Pajala.

Se det unika mötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.