Se uttern fånga fisk under isen

Publicerad

Fredrik Blombäck från Båtskärsnäs var på rätt plats vid rätt tidpunkt.

I höstas när havsisen lagt sig hade Fredrik Blombäck satt sig för att filma soluppgången vid Båtskärsnäs utanför Kalix. Dagen innan hade han skymtat en utter, men han trodde inte att han skulle ha turen att få se en igen.

Han hade fel.

– Då ser jag luftbubblor som någonting skjuter framför sig och så hör jag ett fräsande ljud, då förstår jag att det är ett djur, säger Fredrik Blombäck till Mitt i naturen.

Fredrik står tre meter ifrån skådespelet och ser en skugga och några luftfickor, men han vet inte vad det är som far fram under isen.

Då sticker en utter upp huvudet med en nyfångad lake i munnen. Uttern har fullt upp med sitt nyfångade byte och bryr sig inte nämnvärt om Fredriks närvaro.

Se den unika händelsen i klippet ovan.

– Det var magiskt! En enorm bonus att få credit för det man gör, säger Fredrik som tillbringar mycket tid ute i naturen med sin kamera.

Fredrik lämnar kort därefter uttern ifred med sin frukost. Respekt för djuren är viktigt för honom och uttern är en av favoriterna.

Mitt i naturen

Fredrik Blombäck skickade in sin film till Mitt i naturen. Har du också en naturupplevelse att dela med dig av?

Så kontaktar du Mitt i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.