Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Kirunapolitikerna Gunnar Selberg (C) och Sanna Inga Poromaa (V) om lagen om samiskt inflytande. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunalrådet i Kiruna om lagen om samiskt inflytande: ”Bromsar utvecklingen”

Publicerad

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) anser att den nya lagen om samiskt medinflytande blir ett hinder för utveckling och tillväxt.

Vänsterpartiet i Kiruna anser däremot att lagen inte ger samerna tillräckligt med inflytande.

Lagen om den så kallade konsultationsordningen klubbades igenom i riksdagen i onsdags och innebär att Sametinget och andra samiska företrädare ska ges möjlighet att uttala sig inför beslut som är särskilt viktiga för samiska intressen.

Från den 1 mars gäller lagen för regeringen och statliga myndigheter och om två år ska den gälla även för kommuner och regioner.

I riksdagen röstade bara Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna mot förslaget.

Centerpartiet röstade för, men ansåg att man måste göra en utvärdering innan kommuner och regioner ska omfattas av lagen.

Gunnar Selberg går emot partilinjen och anser att konsultationsordningen inte borde införas i någon av instanserna.

– Jag är inte överens med mitt parti i den frågan, säger han.

Ni hör honom förklara varför i videon – där hör ni också Sanna Inga Poromaa (V) om varför hon anser att lagen inte går tillräckligt långt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer