Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryska medborgaren Sergey om den svåra situation som han, hans ukrainska fru och son har hamnat i. Foto: Kateryna Yemets /SVT

Sergey i Luleå kallas in till ryska armén – kan tvingas strida mot släktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ryska medborgaren Sergey bor i Luleå med sin fru Iryna och deras 14-årige son. Men medan hustrun och sonen får stanna i Sverige eftersom de är ukrainska medborgare ska Sergey utvisas till Ryssland – och kan tvingas till att strida mot släktingar i Ukraina.

Oron och stressen är stor hemma hos familjen Poddubnyy i Luleå. Pappa Sergey har fått sitt andra utvisningsbeslut till Ryssland.

Han visar även upp en bild på en inkallelseorder till den ryska armén, med Sergeys namn på, som skickats hem till hans broder. Migrationsverket anser det dock inte klargjort att inkallelseordern är äkta.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Direkt när jag kommer till gränsen kan armén ta mig och sätta in mig i kriget mot Ukraina. Är det normalt att skicka en person som inte vill gå och döda till Putins armé?

Sergey Poddubnyy i Luleå har fått inkallelseordern till ryska armén. Foto: Privat

”Ska jag leva med att ha dödat?”

Migrationsverket har avslagit Sergeys ansökan om uppehållstillstånd.

”Inte framfört sådana samvetsskäl som är tillräckliga för att påvisa att eventuell militärtjänstgöring skulle strida mot hans politiska eller moraliska övertygelse och att han därigenom skulle riskera att utsättas för förföljelse”, står det i beslutet.

Sergey har ett ryskt pass då han är född i landet, men han har också uppehållstillstånd i Ukraina. När kriget bröt ut befann han sig i Ryssland för att arbeta.

– Menar de att jag skulle gå och döda och sedan leva med det? Jag har levt med dessa människor större delen av mitt liv i Ukraina, längre än jag levt i Ryssland.

Väntar på slutgiltigt beslut

Det är oklart om det är möjligt för Sergey att återvända till Ukraina, något som han inte heller vill, då han även där riskerar att kallas in till militären.

Hustrun Iryna och sonen Ivan är ukrainska medborgare och får stanna i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Familjens hemort är den ukrainska staden Sumy, nära ryska gränsen, där både Sergeys och Irinas föräldrar fortfarande lever.

Familjen väntar nu med stor oro på Migrationsöverdomstolens slutgiltiga beslut.

I klippet ovan får du följa med hem till familjen i Luleå.

Massflyktsdirektivet

Massflyktsdirektivet innebär att du som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Tillståndet ger dig möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet