Foto: TT

Sex viltolyckor på en natt

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndag inträffade sex viltolyckor i Norrbotten. Två av dem rapporterades aldrig in vilket strider mot jaktförordningen.

Den första olyckan inträffade 22:20 i Jommokk på riksväg 97. En personbil kolliderade med ett rådjur. Ingen person kom till skada och det är också oklart om rådjuret skadades. En eftersöksjägare kallades ut för att spåra och kontrollera djuret.

Samma tid inträffade en viltolycka vid Pajala Airport på länsväg 395. Personen kolliderade med en ren. Endast renen kom till skada vid kollisionen och den aktuella samebyn kontaktades.

Körde på djur – anmälde aldrig

Klockan halv ett på natten krockade en bil med en älg i Tjåmotis på väg 805 i Jokkmokk. Ingen person ska ha skadats men älgen fick skador och avlivades av en jägare.

En timme efter midnatt börjar ett flertal personer ringa in till polisen efter att de har sett en person dra ett trafikdödat djur av vägen på E4:an i centrala Haparanda. Det finns dock ingen anmälan om viltolycka i området, enligt polisen, och detta strider alltså mot jaktförordningen som säger att den som kört på vissa djur är skyldig att göra en polisanmälan och markera ut var olyckan skett.

Ren påkörd i Pajala

Klockan 03:47 ringer en person i centrala Arvidsjaur in till polisen om en liknande händelse som i Haparanda. Mannen säger att han har sett ett skadat rådjur vid regementet och misstänker att det handlar om en viltolycka. Men återigen finns det inga rapporter om viltolyckor i området i närtid.

Den sista olyckan inträffar tidigt på morgon, runt klockan 06.00, i Pajala på väg 395. Det är en personbil som kolliderar med en ren. Ingen kom till skada vid kollisionen och den aktuella samebyn har meddelats.

Polisanmälan måste göras om du kör på dessa djur

Älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart och kan ge böter.

En anmälan till polisen måste göras även om djuret inte är synbart skadat.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.