Det är dags för sommarteater på Hägnan i Gammelstad.

Shakespeardrama vid världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Norrbottensteatern försöka skapa en helt ny tradition för hela länsborna genom att spela utomhusteater vid Hägnan i världsarvet Gammelstads kyrkby utanför Luleå.

– Vi hoppas verkligen att detta ska bli något återkommande, säger teaterchefen Elisabeth Lax.

Utomhusteater, både vintertid och sommartid, är dock inget ny företeelse i sig då Lule Stassteater spelat utomhusteater i Stadsparken i 22 år sommartid och julkalendern i 23 år vintertid.

En midsommarnattsdröm

I dag var det förhandsvisning på Norrbottensteaterna första uppsättning i kyrkbyn. Den romantiska komedin ”En Midsommarnattsdröm” spelas på Hägnan från 30 juni till andra juli och den femte till nionde juli.

Tilltalar regissören

Målet är att spela i alla väder och  just det naturtrogna konceptet verkar tilltala regissören till utomhusteatern.

– Det är ju fantastiskt att vi spelar en pjäs som är skriven för flera hundra år sen i England som handlar om Grekland och den utspelar sig här på Hägnan. Och att få vara ute i naturen med en sån här pjäs som handlar om naturen det är ju nästan för bra, säger Olle Törnqvist som står för regin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.