Silverfiskar i patienternas sängar vid en avdelning på Sunderby sjukhus är ett av flera missförhållanden som nu anmäls till Arbetsmiljöverket. Foto: SVT/Arkiv/Lise Åserud/TT

Silverfiskar i sängar och mediciner i personalens matkyl anmäls på Sunderby sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

För snart tio år sedan fick reumatologmottagningen tillfälliga lokaler vid Sunderby sjukhus. Nu anmäls avdelningen till Arbetsmiljöverket för en lång rad missförhållanden.

Avdelningen som är specialiserad på patienter med inflammatoriska reumatiska led-, rygg- och systemsjukdomar flyttade till tillfälliga lokaler i en källare 2013.

Vårdförbundet anmäler nu mottagningen och kräver förbättringar på åtta punkter.

En av punkterna är att personaltoaletten även agerar som förråd samt att sopor och avfall förvaras där. Även patienter som behöver hjälpmedel när de uträttar sina behov använder personaltoaletten.

Läkemedel i personalkylen

Patienter och personal delar även kylskåp och mikrovågsugn i köket som saknar diskmaskin och handfat. Vårdförbundet skriver även i anmälan att de på grund av personalbrist vissa somrar flyttat behandlingsenheten till mottagningen. Där saknas läkemedelskyl vilket gör att de använt kylen avsedd för personalen mat till att förvara läkemedel.

Facket larmar även om att silverfiskar förekommer i patientsängar och att lokalerna även under sommartid upplevs som kalla och råa eftersom de ligger i en källare.

Personalen upplever även att personalbrist gör det svårt att ta raster och att de tillfälliga lokalerna gör att det inte finns någon plats att vara privat.

Regionen medger problem

I sitt svar till Arbetsmiljöverket medger Region Norrbotten att de tillfälliga lokalerna inte är bra för varken personal eller patienter. Arbetsgivaren skriver att patienter med rörelsehinder ibland kunnat använda andra lokaler men att detta varit svårt på grund av personalbrist.

Regionen hoppas att mottagningen kan flytta till nya lokaler under året.

– Sommaren 2022 flyttade inte verksamheten upp och det är ambitionen även inför kommande somrar, skriver chefens i svaret till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.