Självförsörjande på mat om några år

Publicerad

Norrbotten kan bli självförsörjande till 50 procent i matväg redan om några år. För sedan länet fick sin första regionala livsmedelstrategi i höstas har det hänt mycket.

För 20 år sedan var länet självförsörjande till hälften vad gäller mat. I dag ligger den förmågan på bara 20-25 procent.

Samtidigt är alla mobiliseringsförråd med konservburkar och frystorkad mat tömda i och med försvarsnedrustningen.

Matbrist i Norrbotten

Kycklingproduktion bidrar

Med tanke på Norrbottens geografiska läge skulle det snabbt kunna bli en krisartad matsituation vid extrema situationer. Men tack vare den nya regionala livsmedelstrategin ”Nära mat” har redan flera aktörer på den norrbottniska marknaden börjat tänka i nya banor.

– En av de stora nyheterna är att ett utav våra största livsmedelsföretag här uppe nu kommer att satsa på kycklingproduktion, säger Håkan Stenmark, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), projektledare Nära mat.

När kommer vi få se norrbottnisk kyckling på tallriken då?

– Första kvartalet 2018, säger Håkan Stenmark.

Mer lokalproducerat mat på människors menyer är den politiska planen. Foto: SVT

Samtidigt har nu riksdagspartierna enats om ett nytt lagförslag som ska göra det lättare för kommunerna att välja lokalproducerad mat i sina upphandlingar. Och går allt enligt planerna kommer vi att se betydligt mer av norrbottnisk mat på menyerna och hemma i kylskåpen.

Dessutom spås Norrbotten, inom en snar framtid, bli lika självförsörjande som för 20 år sedan.

– Genomför vi alla dessa bitar är vi där redan 2020, säger Håkan Stenmark, projektledare Nära mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matbrist i Norrbotten

Mer i ämnet