Fritt Norrland uppmärksammas

Uppdaterad
Publicerad

Debattören Lotta Grönings utspel om en folkomröstning om Norrlands självständighet har väckt internationell uppmärksamhet.

Lotta Gröning skriver i en krönika i Expressen att hon fått samtal från Skottland, där krav på självständighet från Storbritannien är starka, och också från den ryska nyhetskanalen Sputnik.

– Med skottarnas kamp i färskt minne protesterar nu norrbottningarna mot exploatering och för rättvisa, säger Lotta Gröning.

Hotade jobb

Lotta Gröning var tidigare ledaskribent på tidningen NSD i Luleå och hennes utspel om självständighet för Norrland kom efter Vattenfall Accountings planer på att lägga ned sitt kontor i Jokkmokk blev kända. 40 anställda, de allra flesta kvinnor, riskerar att förlora sina arbeten.

Vinsterna försvinner

Grönings linje i diskussionerna om självständighet är att vinster från vattenkraften, gruv- och skogsindustrin i norr inte kommer Norrland till del.

Stort stöd

I en webbenkät som SVT Nyheter Norrbotten gjorde nyligen svarade en överväldigande majoritet att man är för en folkomröstning om självständighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

norrlandsdebatten

Mer i ämnet