• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolchefen om nedläggningarna

Sju skolor i Luleå läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Sju skolor och förskolor kommer att läggas ned i Luleå, enligt barn-och utbildningsförvaltningens förslag.
Men det är bara början eftersom det blir fler nedläggningar 2020 och 2021.

Nästan 370 barn och elever kommer att påverkas av sparförslaget som lagts för verksamhetsåret 2019 och som ska beslutas i barn-och utbildningsnämnden den 24 april.

”Sparar på lokalerna”

Förskolorna i Karlsvik, Jämtön och Ängesbyn föreslås läggas ned redan till sommaren och Kyrkbyskolan, Vitåskolan och Klöverträskskolan före årets hösttermin.

Borgmästarskolan kan komma att läggas ned hösten 2020.

– Det är tufft att genomföra effektiviseringar, men vi har utgått från att spara på lokaler och måltidsorganisationer och inte på personal. Då blir det så att vi lägger ned skolor och förskolor och flyttar verksamhet till enheter där vi har en överkapacitet, säger skolchefen Maarit Enbuske.

– Sjävklart förstår jag att nedläggningar av förskolor skapar oro, men vi håller fast vid grundbemanningen och storleken på barngrupperna och det är jag nöjd med, säger Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå.

”Första steget”

Nu ska förvaltningen bland annat inleda diskussionen om nedläggningarna med personalen, föräldrarna och barnen.

– En av våra uppgifter inför nämndens beslut är att genomföra en barnkonsekvensanalys och en jämställdhetsanalys, säger Maarit Enbuske.

Men nya besparingar och nedläggningar är redan på gång och ska föreslås till hösten.

Och det eftersom förvaltningen ska spara 38 miljoner kronor 2020 och 21 miljoner kronor 2021.

– Det vi föreslår nu är bara ett första steg i de sparpaket som vi måste genomföra. Resten av besparingarna behöver vi ta under hösten.

Blir det nya nedläggningar?

– Ja, det kan det bli. Vi tittar på helheten i kommunen och även om vi skulle få igenom de förslag vi lagt nu så finns det fortfarande en överkapacitet när det gäller lokaler på skolor och förskolor, säger Maarit Enbuske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet