Irene Brännmark, bitädande verksamhetschef för internmedicin och geriatrik på Sunderby sjukhus, har att hantera en situation där äldre patienter blir kvar på sjukhuset längre än vad de borde.

Sjukhusen har blivit väldigt dyra äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Den här dagen när vi är på Sunderby sjukhus ligger 27 färdigbehandlade patienter och väntar på att deras hemkommun ska kunna ta emot dem. Patienterna har det inte dåligt. Tvärtom. De får mat, lite sällskap och kanske hjälp att gå på toa. Det är bara det att de ligger i en säng som andra patienter, med ett större vårdbehov behöver.

– De här är personer som har bott hemma och kanske klarat av vardagen med hjälp av hemtjänst. Men blir man sjuk när man är 85-90 år innebär det att man ofta har lång väg tillbaka. Då behöver man bo på ett korttidsboende under en period eller flytta in direkt på ett äldreboende, säger Irene Brännmark som är biträdande verksamhetschef för internmedicin och geriatrik på Sunderby sjukhus.

Kostar tre gånger mer

Från årsskiftet har kraven på kommunerna skärpts. Nu har de tre dagar på sig att ordna med hemtjänst, korttidsplats eller äldreboende. Efter det kostar varje dygn som en färdigbehandlad patient ligger kvar på sjukhuset, hemkommunen 7.100 kronor. Det är nästan tre gånger så mycket som en plats på ett äldreboende kostar. Enligt Irene Brännmark är det inte ovanligt att färdigbehandlade patienter har blivit liggandes i en månad innan det fått lämna sjukhuset. Det innebär att kommuner har betalat 213.000 kr/månad för omsorgen av en enda kommunmedborgare.

Val 2018 – #dinröst

– Det är som att man är för sent ute när det gäller den här ålderspuckeln. Kommunerna har hoppats att de kan lösa det mesta med hemtjänst så de flesta kan bo kvar i hemmet. Men blir man sjuk när man är gammal är det mycket troligt att man behöver mer hjälp än så när man skrivs ut från sjukhuset.

Jobbig miljö för dementa

Varje morgon har sjukhusen ett möte för att se över läget med vårdplatser. Hur har det sett ut den senaste tiden?

– De senaste månaderna eller, ja, egentligen sedan i somras har vi haft vårdplatsbrist. I dag såg det egentligen ganska bra ut med bara 27 färdigbehandlade patienter.

Har sjukhusen blivit dyra äldreboenden?

– Det är väl kanske lite väl tillspetsat. Men det är sant att de patienter som ligger här egentligen borde vara i en helt annan vårdform. För dementa personer är sjukhusmiljön jättejobbig. De byter rum, har olika personal och blir ofta väldigt oroliga. Inte sällan drar de dessutom på sig nya sjukdomar som i värsta fall kan leda till döden.

Fakta om kostnader:

Sedan 1 januari 2018 kostar det kommunerna 7.100 kr/dygn att ha kvar en färdigbehandlad patient.

En plats på ett äldreboende kostar 1500-2000 kr/dygn

Källa: Bodens kommun och Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet