Än en gång prisas personalen vid Kalix sjukhus för att de är bäst i Sverige på strokevård. Foto: Region Norrbotten

Landets bästa strokevård finns i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har Kalix sjukhus fått pris för att de är bäst i landet på strokevård.

– En första plats är otroligt motiverande för oss, säger Ivo Savinc, överläkare på Kalix sjukhus.

Att behålla förstaplatsen har inte varit lätt, enligt vårdpersonalen.

– Vi har kämpat hårt, det är enklare att nå en hög placering än att behålla den. Att vi har klarat det betyder jättemycket för oss. Vi vill fortsätta att utvecklas och kunna ge ännu bättre vård, säger Ivo Savinc.

En svår prövning

Det är fler personer per capita som får stroke i östra Norrbotten än resten av länet. Om man jämför med resten av landet så tar Kalix sjukhus emot lika många patienter med stroke som sjukhus med betydligt större upptagningsområden.

Under förra året blev pandemin en svår prövning för vården och det märktes även för Ivo Savinc och hans team. Medarbetare flyttade från strokevården för att ta hand om covid-patienter.

– Det gjorde det svårare för oss att hålla kvaliteten, men det har gått bra. Vi har skött pandemin utan glömma strokesjukvården. Båda är viktiga.

Glasögon – ett nytt tekniskt framsteg

Efter en stroke krävs rehabilitering av de hjärnskador som man kan få. En ny satsning i Kalix är så kallade smarta glasögon. En patient behöver rehabilitering kan sitta flera mil bort och ha på sig glasögonen samtidigt som en arbetsterapeut styr dem från sjukhuset. Plötsligt simmar till exempel en fisk in i patientens blickfång och då ska hen försöka peka på fisken med sin sjuka arm.

– Det är bara vi och något enstaka sjukhus till i landet som har de här glasögonen och de är verkligen ett stort tekniskt framsteg som hjälper oss att rehabilitera på ett nytt sätt, berättar Ivo Savinc i ett pressmeddelande.

Även  strokeenheterna vid Sundvalls sjukhus får omnämnandet ”Årets Strokeenhet 2020” av styrgruppen för Riksstroke!

Så utses bästa strokevården

Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevårdsenhet tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

Bedömningen är en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, rehabilitering samt patientens upplevelser, dels under akutskedet, dels 3 och 12 månader efter insjuknandet. Riksstroke har funnits sedan 1994 och alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskeendet deltar i registreringen och tävlingen.

Riksstroke/Region Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.