Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Norrbotten, berättar att sjukvården i Norrbotten är beredd att ta emot intensivvårdspatienter från Sörmland. Foto: SVT

Sjukvården i Norrbotten ska vårda coronapatienter från andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten är nu redo att ta emot intensivvårdspatienter med covid-19 från region Sörmland.

– Sedan tidigare har vi godkänt att hjälpa våra finska vänner med intensivvårdsplatser och vi kan också hjälpa andra regioner i Sverige, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, direktör för Region Norrbotten.

Norrbotten avlastar Sörmland

Det var vid onsdagens presskonferens som regiondirektören berättade att man för samtal med sjukvården i Sörmland.

Coronaviruset i Norrbotten

– Sörmland har ett bekymersamt läge medan vi i Region Norrbotten har rustat oss för fler intensivvårdsplatser än vad vi i dag behöver,

Därför diskuterar vi med Sörmland om att avlasta dem så att vi tar några av deras patienter upp till Norrbotten för vård, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Räknar med att få hjälp tillbaka

Regiondirektören räknar med att Norrbotten får samma hjälp av andra regioner om behovet skulle uppstå.

– Vi ska hjälpa dem som behöver hjälp och vi tror att när vi behöver hjälp så kommer den hjälpen självklart att återgäldas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet