Ola Wulf, överläkare vid Gällivare sjukhus, slår larm om en ny covidkris i Gällivare. – Vi får ställa in operationer och får en vårdskuld som heter duga. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sjukvården oroar sig för ny smittvåg i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har under onsdagen ett dygns repstopp i gruvan i Gällivare och på plats är det cirka 160 entreprenörer i samhället  som kommer från andra orter – vilket oroar sjukvården.

Av dessa är det 110 personer som övernattar på hotell, camping samt bor i hyrda bostäder.

–  Vi hoppas att vi inte får en ny smittvåg i Gällivare. Nu har vi haft ett lågt smittotal en tid och vi behöver våra vårdplatser även till patienter som har andra sjukdomar, säger Ola Wulf, överläkare vid Gällivare sjukhus.

Coronaviruset i Norrbotten

Oro efter det stora coronautbrottet

Det var under förra sommaren, i juni, som Gällivare drabbades av ett stort coronautbrott. Smittskydssläkaren Anders Nystedt konstaterade då att

utbrottet startat i gruvan.

I  klippet kan du höra  överläkaren Ola Wulf vid Gällivare sjukhus berätta vad som bör göras för att det inte ska bli en ny smittvåg i kommunen.

”Vi för en dialog med smittskyddsläkaren”

Johanna Nordin, coronasamordnare vid LKAB, poängterar att onsdagens repstopp i Gällivare tillhör ett av de mindre.

– Vi gör ofta repstopp runt om i Sverige och sedan pandemin började har vi lärt oss nya saker som gör att vi kan genomföra arbetet säkrare för oss och hela samhället. Bland annat för vi en dialog med smittskyddsläkaren och ger bättre information till kommunerna, säger hon.

Entreprenörerna löser boendet

Den här gången har ungefär 110 personer övernattat i Gällivare för att kunna genomföra driftstoppet i gruvan, vad  gör LKAB för att deras vistelse i kommunen ska vara så trygg som möjligt med tanke på pandemin?

– Det är entreprenörerna själva som löser boendesituationen men vi trycker hårt på att de som kommer och jobbar helst ska bo i enkelrum och hålla avstånd även på fritiden. Vi har samlat in information om hur de tillresta bor och sedan är det kommunens sak om du vill göra en tillsyn, säger Johanna Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet