Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bergmekaniker Lina Oskarsson om de ökade skalven Foto: SVT/Thommy Johansson

Skalven ökar i gruvan i Malmberget: ”Inte förväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Skalven ökar i gruvan i Malmberget jämfört med tidigare år. Det visar en sammanställning av LKAB.
– Det är inte förväntat, säger bergmekanikern Lina Oskarsson.

Från januari till mitten av mars har det varit 21 seismiska händelser i Malmberget som LKAB har skickat rapporter till länsstyrelsen och kommunen om.

– Det har varit lite mer inrapporterade händelser första kvartalet i år och det har inte varit förväntat, säger Lina Oskarsson bergmekaniker på LKAB.

LKAB har en lokal skala när de mäter storleken på seismisk aktivitet. När en händelse på den lokala magnituden visar 1,5 eller högre skickas meddelanden om händelsen till Länsstyrelsen och kommunen.

De seismiska händelserna sker när LKAB bryter ut berget och ett hålrum uppstår i berget och då kommer den naturliga spänningen i berggrunden förändras.

Minimerar skakningar

Fredrik Björkenwall presschef på LKAB säger att de arbetar proaktivt med arbetsmiljöarbete för att minimera skakningar eller skalv i berget, genom att bergmekaniker kontrollerar berget och övervakar den seismiska aktiviteten.

Är skalven ett arbetsmiljöproblem?

– Om vi bedömer att berget har hög aktivitet och att ett eller flera områden inte bör beträdas så stänger vi av dessa. Vi planerar underjordsarbetena utefter vart det är säkert att arbeta, säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef på LKAB.

Från mitten av mars till mitten av april har det varit ytterligare sex seismiska händelser i Malmberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Malmberget

Mer i ämnet