Tavlorna rasade ner hos Tage och Berit i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos Tage och Berit Johansson i Malmberget ramlade tavlorna ner från väggen vid ett skalv. Enligt dem har antalet skalv som känns i samhället ökat.

Tage och Berit Johansson har bott i samma lägenhet i Malmberget i 51 år, de känner av skalv och ras från gruvan och deras känsla är att antalet skalv har ökat.

Paret har upplevt många skalv

Den senaste tiden har Tage och Berit inte känt av något stort skalv men de berättar om ett fall med ett stort skalv, eller sättning som de själva kallar det.

Gruvan i Malmberget

– En dag ramlade tavlorna ner från väggen, det måste ha varit en stor sättning i gruvan kanske 2,5 eller något sådant på den lokala skalan säger Tage Johansson.

LKAB har en lokal skala när de mäter storleken på seismisk aktivitet, alla aktiviteter över 1,5 på den lokala skalan rapporteras till kommunen och länsstyrelsen.

Oannonserade skakningar skapar obehag

Berit Johansson tycker att det är hemskt med skalv som alltid kommer oannonserat. Sprängningarna i gruvan sker vid fasta tidpunkter så det är man beredd på, men skalven kan komma när som helst, man är aldrig beredd på sättningarna från gruvan, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Malmberget

Mer i ämnet